15 November 2016

Безглутенов кекс с бадемово брашно - Almond flour cake

Безглутенов кекс с бадемово брашно
Безглутенов кекс с бадемово брашно



Най-трудната част по рецептата беше да измисля име...

Експериментирам различни рецепти без брашно и захар и този кекс е много добро превъплъщение на идеята без брашно, без захар, без глутен, без мляко.
Рецептата е труд на експериментаторския ми дух, за това източник не мога да посоча.


Безглутенов кекс с бадемово брашно
Безглутенов кекс с бадемово брашно


Рецептата за кекса е основна, като декорацията или плодовете към нея могат да бъдат променяни най-желателно спрямо сезона. Да ягоди и боровинки не са най-подходящия пример за зимни плодове на една ръка разстояние, но все пак ако обичате дъх на бадеми, желаете да не нарушавате чревната си флора с глутен (хммм...) и ето ви една идея:


Безглутенов кекс с бадемово брашно
за тава 22смх22см

200 гр. бадемово брашно* най-добре органично
4 големи яйца
1 с.л. лъжица мед (ок 30 грама)
1/2 ч.л. сода бикарбонат (+ лимонов сок за угасяване)**

Плодове по желание или
100 гр. боровинки
няколко ягоди
пожелание филирани бадеми за поръсване

палео кекс с бадемово брашно
палео кекс с бадемово брашно


Голямото изпълнение на рецептата включва:
Включвате фурната на 180 градуса.
Разбърквате всички продукти без плодовете. Трябва да се получи гъсто като за кекс тесто.
Изсипвате смества в тава, моята беше с размери 22х22см. Слагате плодовете върху сместа. Печете до готовност около 25 минути. В зависимост от фурната температурата може да варира.
Следете го след 20 минута.

 кекс с бадемово брашно
Безглутенов кекс с бадемово брашно


* Често бадемовото брашно варира като качество. Понякога поема повече течност понякога по-малко, за това ако добавите яйцата и ви се струва, че е сместа е много гъста добавете едно по едно няколко (средно 2 яйца) яйца докато получите смес с гъстота на кексово тесто.
**Ако ползвате само сода за хляб и боровинки, много е вероятно тестото след изпичане около боровинката да се получи зелено, не е фатално разбира се, но ако угасите содата с лимонов сок това ще бъде елиминрано.
За феновете на нисковъглехидратното хранене този кекс може да се раздели на около 9 парчета и всяко парче е с под/около 8 грама въглехидрати, без да броим фибрите.
Това е! Ароматен и бадемов, върви с хубаво кафе или чай от мащерка ;)
Безглутенов кекс с бадемово брашно
Безглутенов кекс с бадемово брашно


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...